Tenuta di Gracciano Vino Nobile di Montepulciano

Alcoholpercentage: 14%
Druif: 90% Prugnolo Gentile (Sangiovese), Merlot 10%
Jaar: 2018
Land: Italië
Streek: Toscana
Wijnhuis: Tenuta di Gracciano
€ 14,95

Beschikbaar, levertijd: 1-3 werkdagen

Gratis bezorgd vanaf 12 flessen

Advies op maat

Productinformatie "Tenuta di Gracciano Vino Nobile di Montepulciano"

Vino Nobile di Montepulciano van Tenuta di Gracciano heeft een heldere robijnrode kleur. Deze Vino Nobile heeft een intense, complexe neus met delicate, fruitige hints van kersen, morello, pruimen, viooltjes en licht kruidige tonen. Op het palet droog, met een plezierige zuurgraad en goed geïntegreerde tannines, sappig, in balans, intens, aanhoudend en elegant, met een fruitige afdronk. Deze Vino Nobile heeft een houtrijping van 18 maanden ondergaan; 40% in 3,5 en 5hl Frans eiken vaten (eerste, tweede en derde passage) en 60% in 25hl Frans en Solveens eiken vaten.

Vino Nobile di Montepulciano van Tenuta di Gracciano is heerlijk om los te drinken of om van te genieten naast pasta, pizza, lasagne en traditionele Toscaanse gerechten zoals gebraad, wild en rijpe kazen.

Het landgoed Gracciano is een van de oudste wijnhuizen in de regio Montepulciano. In het begin van de 19e eeuw was Gracciano eigendom van de familie Svetoni die de villa bouwde en de tuinen in Italiaanse stijl creëerde. Met meer dan 400 hectare en 22 boerderijen produceerde het zeer uitgebreide landgoed Gracciano ook een breed scala aan typisch Toscaanse producten.

Het pand werd geërfd door de huidige eigenaren, Marco, Vannozza en Galdina della Seta Ferrari Corbelli Greco, via hun vader Giorgio.

Vandaag beslaat het wijnbedrijf Tenuta di Gracciano ongeveer 70 hectare, waarvan 20 wijngaarden. De wijnstokken groeien op de klei en de siltige grond van de heuvels van Gracciano, een van de oudste en meest prestigieuze crus van Montepulciano. Al in 1864 ontving de Vino Nobile di Montepulciano, geproduceerd door de toenmalige wijnmakerij Svetoni (tegenwoordig Gracciano della Seta Estate), de eerste prijs op de Internationale Beurs van Turijn. De kelders van de Gracciano Villa bevatten nog steeds verschillende flessen wijn uit uitzonderlijke vintage jaren.

Giorgio della Seta, na jarenlang in het buitenland te hebben gewerkt, besloot terug te keren naar Toscane en het familiebedrijf op te nemen. Hij ging verder met het vernieuwen van de wijngaarden en bouwde, in 2013, een nieuwe wijnmakerij naast de traditionele eenheid die nog steeds wordt gebruikt voor het rijpen van wijn in hout.

Het wijnhuis werd altijd gerund door gerenommeerde oenologen (zoals Nicolò d'Afflitto uit 1985 en Beppe Rigoli sinds 1995) die ervoor zorgden dat de Tenuta di Gracciano een uitstekende Vino Nobile produceerde, met respect voor het terroir en gebruik van autochtone wijnstokken.